Εκτύπωση

ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΩ ΜΕ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΟΥ;

ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΩ ΜΕ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΟΥ;

«Κάθε επιδόρπιος με κάθε επιδόρπιο;»


Μπορεί κάθε γλυκό κρασί να ταιριάξει ιδανικά με κάθε επιδόρπιο;

Στο Masterclass «Wine and Desert Pairing» της έκθεσης Αφρός & Νέκταρ, µε τον σεφ ζαχαροπλάστη Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τον οινογράφο και οινοκριτικό Σίµο Γεωργόπουλο και τη δηµοσιογράφο γεύσης Θάλεια Τσιχλάκη, δοκιμάσαμε επιδόρπια υψηλής ζαχαροπλαστικής με γλυκούς οίνους και καταρρίψαμε τον μύθο που ακούγαμε από τους παλαιότερους: "πρόσφερε ένα  λικεράκι με σοκολάτα ή ένα γλυκό κρασί ενίοτε αφρώδες με μια τούρτα". Ναι σαφώς και υπάρχουν υπέροχες αρμονίες μεταξύ αυτών που προανέφερα. Αλλά αναρωτήθηκες ή παρατήρησες μήπως το γλυκό κρασί που πρόσφερες στα αγαπημένα σου πρόσωπα ή σου πρόσφεραν κάποια στιγμή, έκανε το επιδόρπιο σου πιο πικρό στη γεύση από ότι είναι στην πραγματικότητα ή το επιδόρπιο που με ενθουσιασμό παρουσίασες στο τραπέζι σου, "κατασπάραξε" σε γεύση το γλυκό κρασί, με συνέπεια να χάσει τα αρώματα και τη σπιρτάδα του;

Με τη γευσιγνωσία επιδορπίων υψηλής ζαχαροπλαστικής που προετοίμασε ειδικά για την εκδήλωση ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, και γλυκών οίνων που επέλεξε ο Σίµος Γεωργόπουλος πλοηγηθήκαμε σε όλες τις πτυχές της «αρµονίας στη γεύση», µεταξύ γλυκών εδεσµάτων και γλυκών οίνων ενώ παράλληλα πήραμε κατευθύνσεις για το πώς επιτυγχάνεται το ιδανικό ταίριασμα γλυκού και κρασιού.
Είναι γνωστό ότι λόγω του υψηλού σε ποσοστό αλκοόλ που περιέχουν τα γλυκά κρασιά, προσφέρουν μια ξεχωριστή απόλαυση. Στην Ελλάδα είναι διεθνώς γνωστά τα υπέροχα Vinsanto της Σαντορίνης, τα αρωματικά Μοσχάτα της Σάμου και της Λήμνου, οι Μαυροδάφνες της Πάτρας, η Μαλβαζία από την Μονεμβασιά. Φυσικά υπάρχουν και άλλα αφού σχεδόν όλοι οι παραγωγοί ανά την Ελλάδα πειραματίζονται επιτυχημένα με διάφορες ποικιλίες και μεθόδους. Πολύ γνωστά και ιδιαιτέρως αρεστά είναι επίσης,  τα  chauternes από Γαλλία και τα Port της Πορτογαλίας.

Wine and Desert Pairing
Δοκιμάσμαε έξι γλυκά κρασιά με τρία επιδόρπια για να δούμε  τι πάει με τι.
Τα επιδόρπια ήταν:
- Κρέµα από λεµόνι, µανταρίνι και βασιλικό λεµόνι
- Τάρτα µε καβουρδισµένο καφέ, φουντούκι και καµµένο βούτυρο
- Πικρή µαύρη σοκολάτα µε κόκκινα µούρα και µαύρο σουσάµι

Τα κρασιά ήταν:
- Mos Doux Cair, Μοσχάτο λευκό
- Μοσχάτος Λήµνου 2022 Κτήµα Χατζηγεωργίου
- Samos Solera ΕΟΣΣ Σάµου
- Vinsanto Early Release Κτήµα Αργυρού
- Reserve 601 Achaia Clauss
- Port LBV 2018 Fonseca

Το ιδανικό ταίριασμα
Το Μοσχάτο Λήμνου ήταν υπέροχος συνδυασμός με την Κρέμα από λέμονι. Βέβαια, δεν ήταν και ιδιαίτερα κακό, το pairing με το Μοσχάτο Mos Doux.
Το Samos Solera ταίριαζε ηδονικά με την τάρτα αλλά καθόλου με τη Μαυροδάφνη.
Το Port φλέρταρε καλύτερα με το επιδόρπιο που είχε την πικρή μαύρης σοκολάτα,  αλλά προσωπικά στο τραπέζι μου,  θα έβγαζα και την  Μαυροδάφνη που έκανε την πικρή σοκολάτα λιγότερο έντονη, άρα περισσότερο γλυκιά.

Τι κρασί να συνδυάσω με τα γλυκά μου;
Όταν έχεις να κάνεις με επιδόρπια, εξέτασε προσεκτικά τη γλυκύτητα. Αν τα επιδόρπια είναι πιο γλυκά από ό, τι το κρασί που συνοδεύουν, κάνουν το κρασί να φαίνεται ‘κενό’.
Πρόσεξε επίσης την παλαιότητα του κρασιού με το χρώμα και τα αρώματα. Συνήθως ανοιχτόχρωμα γλυκά κρασιά πάνε με επιδόρπια όπως τάρτες με λεμονάτη γεύση. Μαύρη πικρή σοκολάτα ή γλυκά που έχουν σαν βάση τη μαύρη σοκολάτα ή εμπεριέχουν σοκολάτα και ξηρά φρούτα, ταιριάζουν ιδανικά με μια Μαυροδάφνη ή έαν παλαιωμένο port.
Φυσικά γλυκά κρασιά που έχουν  αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών ταιριάζουν με ανατολίτικα επιδόρπια με μπαχάρια, με γλυκά που θα εμπεριέχουν αποξηραμένα φρούτα, και γλυκά που περιλαμβάνουν καραμέλα.
Ένα γλυκό κρασί τύπου Malvasia που επικρατεί η Γλυκιά γεύση μελιού, σταφίδας και αποξηραμένων φρούτων, θα συνδυάζονταν εξαιρετικά με γλυκά που έχουν σαν βάση, τον καφέ, το κακάο αλλά και με γλυκά σιροπιαστά.

Ευχαριστώ την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum για την πρόσκληση στο Masterclass «Wine and Desert Pairing» της έκθεσης Αφρός & Νέκταρ και την υπέροχη γευστική εμπειρία.

Γεωργία Μπαμπαράκου