ΖΟΥΜΕΡΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ
από τον Executive Chef Παναγιώτη Μπουρτσουκλή | Nymfasia Resort | Κόκκινα Πιθάρια
Ευχές του Chef
Προσδοκούμε υγεία και χαρά για όλους!!! Ευχόμαστε αυτά τα μοναδικα Χριστούγεννα να ειναι γεμάτα αγάπη κ υγεία για όλους τους συνανθρώπους μας! Μένουμε σπίτι γιατί τα υλικά αγαθά που νομίζουμε οτι μας λειπουν θα τα ξαναβρούμε εύκολα !!!!
Σαν μάγειρες με τα φαγητά μας οφείλουμε να γεμίσουμε με όμορφες μυρωδιές το σπιτικό μας για να νιώσουμε όλοι μαζί οικογενειακά την μαγεία των Χριστουγέννων.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!
Χριστουγεννιάτικη Συνταγή | ΖΟΥΜΕΡΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ
- 1 Σπάλα χοιρινή 2 κιλών περίπου
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- πιπέρι
- 2 κλωνάρια φρέσκο Δεντρολίβανο
- Γλυκιά πάπρικα
Για το Μαρινάρισμα
- 200ml Σόγια σος
- 200 γρ. Καστανή Ζάχαρη
Για την πάστα Κυδωνιού
- Νερό
- 2 κ.γ. Κανέλα
- 500γρ. ζάχαρη
- 3 κομμάτια Αστεροειδή γλυκάνισο
- 2-3 φύλλα αμπαρόριζα
- 2 κιλά κυδώνια (Το ενάμιση κιλό θα χρησιμοποιηθεί για την πάστα κυδωνιού και το υπόλοιπο για γαρνίρισμα )
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Προετοιμασία χοιρινού
- Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει.
- Το δένουμε με ένα σπάγκο και περνάμε κάθετα ολόκληρο το κλωνάρι του δεντρολίβανου.
- Ρίχνουμε τα καρυκεύματα, αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ, ετοιμάζουμε την μαρινάδα ανακατεύοντας τη σόγια με την καστανή ζάχαρη.
- Τοποθετούμε μέσα το κρέας και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 2 ώρες (μπορείτε και λιγότερο)
- Αφαιρούμε το κρέας απο τη μαρινάδα. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές για να το θωρακίσουμε.
- Σε ένα ταψί, βάζουμε λίγο νερό και τοποθετούμε το κρέας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200βαθμούς και στην συνέχεια βάζουμε το ταψί για περίπου 2 ώρες. Γυρνάμε το κρέας ενδιάμεσα 1-2 φορές για να έχουμε καλό ψήσιμο και συμπληρώνουμε με υγρά (αλλά όχι υπερβολικά) για να μην στεγνώσει.
Προετοιμασία Πάστας κυδωνιού και γαρνιρίσματος.
Πάστα κυδωνιού
- Καθαρίζουμε και ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια. Τα κόβουμε σε ίσα μακρόστενα κομμάτια.
- Τοποθετούμε τα κυδώνια σε κατσαρολάκι με βραστό νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τα κυδώνια.Ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τον αστεροειδήγλυκάνισο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει.
- Όταν μαλακώσουν τα κυδώνια, αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και βγάζουμε με μια τρυπητη κουτάλα τα κυδώνια με την αμπαρόριζα.
- 8-10 απο τα κομμάτια τα βάζουμε στην άκρη για να καραμελωθούν αργότερα και να τα χρησιμοποιήσουμε στο γαρνίρισμα.
- Τα υπόλοιπα τα βάζουμε μαζί με μισό ποτήρι ζωμό που έχουμε στο κατσαρολάκι μας σε μπλέντερ χειρός και πολτοποιούμε. Δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστό για να μπορεί να σταθεί η πάστα πάνω στο κρέας.
- Όταν ψηθεί το κρέας, αφαιρούμε το σπάγκο και το δεντρολίβανο και όπως είναι καθαρό το κρέας το αλείφουμε με την πάστα κυδωνιού.
Γαρνίρισμα με καραμελωμένα κυδώνια
- Σε τηγάνι βάζουμε 100γρ βούτηρο και ρίχνουμε τα 8-10 κομμάτια κυδώνια που είχαμε κρατήσει στο προηγούμενο στάδιο.
- Τα σωτάρουμε.
- Τα αφήνουμε να ροδίσουν από την μια και την άλλη πλευρά. Αφαιρούμε το βούτηρο από το τηγάνι και ρίχνουμε στα κυδώνια 3κ.σούπας ζάχαρη. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν και στο τέλος ρίχνουμε λίγη κανέλα.
- Κόβουμε σε κομμάτια το κρέας και διακοσμούμε με φέτες πορτοκαλιού και κυδώνια.
Tip... Τι μπορούμε να κάνουμε τον υπέροχο αρωματικό ζωμό που περίσσεψε από τα κυδώνια;
Ένα υπέροχο Welcome drink για τους καλεσμένους μας.
Πως; Στο ίδιο κατσαρολάκι που είναι ο ζωμός προσθέτουμε ίση ποσότητα μαυροδάφνης και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Το Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.
WINE MATCH
με τι κρασί θα το συνοδεύσεις! Του ταιριάζει εξαιρετικά το σαγηνευτικό Samos Nectar 2013. Το χρώμα καραμελωμένης ζάχαρης έχει εδώ πορτοκαλοχάλκινες ανταύγειες, και συνδυάζεται μοναδικά με τη γλυκύτητα των καραμελωμένων κυδωνιών και τα έντονα αρώματα των μπαχαρικών. Στο Samos Nectar κρύβονται τόνοι φρούτου, κηρήθρας και μπαχαρικών (π.χ. γαρυφαλλόκαρφο), σε φόντο ξηρών καρπών. Η πολλή οξύτητα τιθασεύει τη γλυκύτητα έως και την πολύ παρατεταμένη επίγευση με νότες καπνού γιαυτό και ειναι εξαιρετικό δίπλα σε αυτο το Εορταστικό χοιρινό με τα κυδώνια.Δετίε Περισσότερα για το Samos Nectar 2013 στο Save Vintage 2019